Sopiiko aurinkolämpö meille?


Vaikka aurinkolämpö on sovellettavissa lähes kaikkien lämmitysjärjestelmien rinnalle, kannattaa suunnittelu aloittaa tarkistamalla muutama perusasia:

 

1) Paistaako tontillemme aurinko?

Jos tontti on hyvin varjoisa tai ilmansuunta epäedullinen, keräimen tuottama lämpö on huomattavasti alempi. Tyhjiöputket eivät pyöreän muotonsa takia tarvitse suoraa asennusta etelän suuntaan, jos poikkeama etelästä on +/- 45°, laskee teho
n. 10 %. Mahdollista on myös asentaa kaksi keräintä: toinen kaakkoon, toinen lounaaseen. Simulointiohjelmalla voimme laskea teille eri vaihtoehtojen tuottoja.


2) Putkivedot

Keräimet voidaan asentaa niin katolle, seinälle kuin maahan. Muistettava on, että keräimen ja lämminvesivaraajan väliin tulee meno- ja paluuputket, jotka ovat kumpikin eristeineen noin 60 mm halkaisijaltaan. Niin sanotut Flex- tai haitariputket voidaan asentaa itse ilman erityistä putkityöosaamista.


3) Lämminvesivaraaja

Varaaja on yleensä järjestelmän kallein osa, sillä se on jopa puolet osien hinnasta. Jos sitä ei tarvitse vaihtaa, tai jos on kyseessä uudiskohde, pienenee aurinkolämpöinvestointi selvästi.Parhaat hyötysuhteet saavutetaan erillisellä pienemmällä käyttövesivaraajalla tai aurinkovaraajalla. Jos varaajassa ei ole vapaata kierukkaa, voidaan siihen liittää ulkopuolinen lämmönvaihdin.